XYLON – stari majstori, nove tehnologije, moderan koncept poslovanja

Sredinom devedesetih godina prošlog veka inženjer Almir Krdžović napustio je mesto asistenta na Šumarskom fakultetu u Beogradu i uprkos opštem stanju u društvu i poslovnom okruženju tog vremena hrabro doneo odluku da zajedno sa svojim bratom Ćamilom započne privatni posao.

Ono što je 1995. počelo kao mala stolarska radionica, danas je ozbiljna kompanija koja se može pohvaliti sa više od 4500 realizovanih projekata u 30 zemalja širom sveta. Ime Xylon napornim radom izgrađeno je u sinonim kvaliteta i posvećenosti detaljima pri izradi proizvoda, bilo da je u pitanju dečija soba sa temom iz omiljenog crtanog filma ili opremanje modernog poslovnog prostora.

Danas kompanija Xylon ne samo da prati, već i pomera trendove u dizajnu nameštaja. Posebna pažnja poklanja se interakciji sa klijentima, kako bi se stvorilo okruženje u kom kreativni potencijal tima od šest dizajnera dolazi do punog izražaja u stvaranju proizvoda koji odražavaju individualnost svakog kupca.

Najveći izazov su neplanirani dodatni zahtevi klijenata koji se dešavaju na terenu, često i prilikom same isporuke ili montaže, objašnjava Sabina Simović, menadžer prodaje Xylon-a.

Ipak, na kraju naš timski rad i posvećenost, uz pomoć tehhnologija koje koristimo, sa mašinama koje su fleksibilne i imaju mogućnost prilagođavanja različitim zahtevima tržišta, nam omogućavaju da sve probleme rešimo u hodu, tako da kupac bude uvek zadovoljan i, što je i najvažnije, preporuči nas ljudima u svom okruženju.
Iako su mašine osnova proizvodnje, u Xylon-u se zanat itekako ceni.

Svaki komad nakon što je proizveden na mašini, prođe kroz ruke majstora za finalnu obradu. Tu se svaki detalj dovodi do savršenstva i upravo su naši stolari ono što našim proizvodima daje vrednost, ili kako mi to volimo da kažemo, dušu. Kupci se često iznenade kada saznaju koliko se puta svaki element izbrusi i lakira, i uopšte koliko se truda uloži kako bi krajnji rezultat svojim kvalitetom odgovarao standardima koje sebi postavljamo.
ponosno ističe Sabina.

Tržište sve više traži nestandardan dizajn, krivolinijske oblike, a Xylon je poznat kao kompanija koja može izaći u susret svakoj želji svojih kupaca. Zaokružen proces pored dizajna, obuhvata i složenu tehničku razradu u kojoj inženjeri edukovani na Šumarskom fakultetu u Beoradu, pretvaraju ideje u proizvode koristeći softver za 3D modelovanje.

Od samog početka, u kompaniji Xylon su razumeli da su im za kvalitetne proizvode potrebne savremene mašine.

Izbor je već tada pao na kompaniju Biesse, te je još 1996. godine investirano u nabavku Rovera 13, mašine koja je bila u upotrebi do pre nekoliko godina, kada je svoje mesto ustupila petoosnom Roveru A 1632. Upravo je ova mašina, u kombinaciji sa naprednim bSolid softverom sposobnim da 3D modele iskoristi na lak i efikasan način, učinila mogućom realizaciju najsloženijih projekata sa kojima kupci dolaze na vrata Xylon-a.

Petoosni Rover sve više koristimo u svakodnevnom radu budući da klijenti već znaju da od nas mogu da očekuju zanimljive i neuobičajene oblike u svom enterijeru. Takvi komadi nameštaja nisu samo nešto čime njihovi vlasnici mogu da se se pohvale pred prijateljima, već su i izraz individualnosti i estetike koji oplemenjuju životni prostor, smatra direktorka prodaje kompanije Xylon.

Pored izrade jedinstvenih komada nameštaja, Xylon ne odustaje ni od rada na opremanju enterijera i poslovnih prostora. Veliku podršku kako u pogledu nabavke novih mašina, tako i servisiranja postojećih, Xylon već više od decenije dobija od kompanije TOP TECH WOODWORKING, ovlašćenog dilera i servisera kompanije Biesse za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Upravo je ta saradnja, pomogla Xylon-u da održali korak sa rastućom potražnjom za njihovim proizvodima, pa je postepeno nabavljana oprema koja je mogla da prati dinamične promene kroz koje je kompanija prolazila u svom razvoju. Tako su u “Hirurgiji”, kako u Xylonu nazivaju mašinski deo proizvodnog pogona, svoje mesto uvek imala neka od najboljih rešenja iz oblasti mašina za obradu drveta svog vremena, poput obradnog centra Rover A 3.30, formatizera Selco EB75, kanterice Akron 4440, a danas mašine za bušenje Brema Eko 2.1 i petoosnog Rovera A 1632.

Sabina i njen tim imaju velike planove i za budućnost.

Trenutno intezivno radimo na stvaranju novog brenda koji će se zvati Laura, a koji će predstaviti nameštaj na kom je radilo 15 dizajnera iz Srbije i iz inostranstva. U toku su radovi na renoviranju vile “Laura“, sagrađene 1929. godine na Dedinju, po kojoj brend i nosi ime, a koja je zamišljena kao salon ali i concept house, gde će proizvodi novog brenda biti izloženi za prodaju, uz prateće proizvode kao što su rasveta i drugi aksesoar.