Attrium: kompanija na dobrom putu

Kompanija Attrium je za samo četiri godine od osnivanja uspela da izgradi prepoznatljivo ime na tržištu proizvođača nameštaja u Srbiji.

Impresivni Home centar, novi proizvodni pogon, diversifikacija proizvodnog programa i usluga, kao i konstantno povećanje tražnje za njihovim proizvodima čine ovu firmu jednom od najbrže rastućih u domaćim okvirima.

Poslovni čovek iz Čačka, Slaviša Radmilović nije mogao ni da sanja gde će ga odvesti put, na koji je kako sam priznaje, gotovo slučajno zakoračio 2014. godine.

Kada sam počinjao nisam imao nikakvog iskustva u ovoj industriji. Samo spletom okolnosti, a na predlog jednog radnika sa decenijskim stažom u mom preduzeću, odlučio sam da krenem u ovaj projekat. Nabavili smo polovne mašine kako bi smo započeli sa radom i već naredne godine smo shvatili da one ne zadovoljavaju naše potrebe i da je neophodno nabaviti novu, modernu opremu kako bi kompanija mogla pravilno da se razvija. Nakon analize naših potreba i ponude na tržištu, doneo sam odluku da otpočnemo saradnju sa kompanijom Top Tech Woodworking, kroz nabavku mašina Biesse. Prilikom donošenja odluke prevagnulo je poverenje u kvalitet opreme, ali i ljudske resurse, servisnu podršku koja može da mi blagovremeno izađe u susret. To se pokazalo kao efikasna, i za moju kompaniju, dobitna kombinacija.

Prve mašine počele su da pristižu u proizvodni pogon u Preljini krajem 2015. godine. Mašina za kantovanje Akron 1440, raskrajač Sektor 450 i obradni centar Rover K 1232 instalirani su u predviđenom roku, nakon čega je usledilo i osposobljavanje operatera za rad na novoj opremi. Ove investicije su, uz privrženost politici kvaliteta i unapređenja usluga, dale dodatni vetar u leđa kompaniji Attrium, pa se od tada tražnja za njihovim proizvodima neprestano povećava. Da bi držali korak sa rastućom tražnjom kupljena je nova oprema, poput vertikalne mašine za bušenje Brema Eko 2.1, kanterice JADE 340 i još jednog raskrajača Sektor 450. Prvi čovek kompanije Attrium, gospodin Slaviša Radmilović, svestan potencijala tržišta na kome se takmiči, nije sedeo skrštenih ruku: pokrenut je novi investicioni ciklus, sagrađena moderna hala površine 1500 m2, sa dodatnih 1000m2 hladnog prostora i naravno, nabavljene su nove Biesse mašine: Stream A, mašina za kantovanje velike produktivnosti, provereni Sektor 450, dok je mesto JADE 340 zauzeo Akron 1440 nabavljen kroz buy back opciju koju svojim klijentima nudi kompanija Top Tech Woodworking.

Sa izgradnjom nove hale i kupovinom novih mašina mi smo duplirali svoje proizvodnje kapacitete, što je ispraćeno i izgradnjom dodatnih magacina. Planiramo da u narednom periodu i dalje radimo na proširenju proizvodnje. Izgradnja nove hale nam omogućava da povećamo produktivnost i efikasnost pošto nam je stara hala postala premala za razvoj u pravcima koje smo zacrtali. Već u ovom trenutku potražnja za našim proizvodima gotovo da prevazilazi trenutne mogućnosti, tako da su projekti novog proizvodnog pogona i nabavka novih mašina realizovani u pravog trenutku. Sa starim kapacitetima bi u kratkom roku došlo do velikog zaostatka, što bi nesumljivo imalo negativan uticaj na naše poslovanje i odnos koji smo izgradili sa kupcima. Kada započne serijska proizvodnja u punom kapacitetu videćemo gde nam je usko grlo, ali sve analize pokazuju da će to biti na bušenju, pa će sledeća nabavka biti neka od mašina iz Skipper serije koja će lakše moći da ispuni zacrtane planove. U perspektivi, kada dođe vreme za zamenu postojećih mašina, a svi pokazatelji kažu da će to biti u dogledno vreme, planiramo nabavku mašina iz više kategorije, čime će proizvodnja postepeno preći na rad sa produktivnijim i kvalitetnijim rešenjima.
A planova i prostora za napredak svakako ima.

Naša proizvodnja se u ovom trenutku razvija u tri pravca. Primarni pravac koji nećemo zapostaviti je izrada nameštaja po meri. Tu je značajan i naš dizajn centar, gde radi četvoro dizajnera koji su na usluzi našim klijentima. Drugi pravac je uslužno sečenje i kantovanje za stolare. Treći pravac na kome se trenutno radi je pokretanje novog proizvodnog programa za serijsku proizvodnju koji će biti smešten u novosagrađenoj hali.

Okosnicu razvoja ovog novog pravca će činiti Biesse tehnologije i podrška.

Biesse mašine su dobar balans cene i kvaliteta, ali presudna stvar pri odabiru Biesse mašina je ljudski faktor. Komercijalisti, serviseri i kompletna mreža za podršku koju pruža kompanija Top Tech Woodworking su ispunili moja očekivanja, tako da je ono što je bilo presudni faktor za započinjanje, postalo odlučujuće i za nastavak saradnje. Mislim da o tome koliko sam zadovoljan servisom i uslugama koje su mi do sada pružene najbolje govori to što će se Attrium u svom razvoju proizvodnog programa i dalje oslanjati na mašine kompanije Biesse.