Završen 58. Međunarodni sajam mašina, alata i reprometerijala za drvnu industriju

58. Međunarodni sajam mašina, alata i reprometerijala za drvnu industriju održan od 08. do 12. novembra 2022. godine.

– Za nas u kompaniji TOP TECH WOODWORKING Sajam mašina, alata i repromaterijala za drvnu industriju je uvek centralni događaj u čiju pripremu i realizaciju ulažemo dosta vremena, truda i sredstava. Nakon dve godine pauze zbog pandemije, a imajući u vidu okolnosti poput globalne inflacije i opšteg osećaja nesigurnosti među poslovnim subjektima uzrokovanog krizom u Ukrajini, nismo imali velika očekivanja od ove manifestacije. Međutim, drvna industrija se još jednom pokazala kao jedan od čvršćih i zdravijih stubova srpske privrede, što su broj izlagača i odlična poseta svih dana Sajma i dokazali.

– TOP TECH WOODWORKING je za ovu manifestaciju odlučio da akcenat stavi na mašine, pa je štand i koncipiran na toj osnovi. Našim gostima uspeli smo da obezbedimo demonstracije tehnoloških mogućnosti najprodavanijih BIESSE mašina i softvera iz gotovo svake kategorije: CNC obrade, bušenja, formatiranja i kantovanja, koje je predstavljeno na čak tri modela mašina. Ovakav pristup pokazao se kao apsolutno ispravan, što je poseta, kakve nije bilo ni u nekim boljim vremenima, pokazala. Podatak da smo registrovali blizu 200 kompanija kao posetioce našeg štanda, govori sam za sebe. Pored susreta sa našim poslovnim prijateljima iz Srbije i regiona, posebno smo ponosni na vreme provedeno u razgovoru i druženju sa učenicima i studentima srednjih stručnih škola, strukovnih akademija i fakulteta, koje već prerasta u tradiciju.

Iz ove perspektive deluje da je odvajanje ove izložbe od Sajma nameštaja bio dobar izbor. Očigledno je da se kupci finalnih proizvoda sve više kreću u digitalnom svetu, pa, samim tim, i proizvođači veću pažnju posvećuju tom segmentu marketinga. Kao posledica toga, Sajmovi u klasičnom smislu ne izazivaju interesovanje kao ranije, pa se neminovno postavlja pitanje ekonomske opravdanosti učešća u njima, posebno u ovako turbulentnim vremenima. Sajam nameštaja, mašina i repromaterijala, sa druge strane, delom zbog svoje prirode i strukture posetilaca, a delom zbog specifičnosti onoga što nudi i trenutnog nivoa tehnologije, ne bi trebalo da bude ugrožen promenama koje digitalizacija donosi. Međutim, bilo bi pogrešno ignorisati nove trendove, pa mi, kao odgovorna kompanija, moramo naći način da svoje buduće nastupe na Sajmu osavremenimo kako bi postojeći nivo marketinške komunikacije sa svojim klijentima ne samo održali, već i dodatno unapredili.

rekla je Marijana Petrović, direktorka TOP TECH WOODWORKING